Lacul Titicaca (altitudine 3800m)

E putin ciudat sa stai pe malul unui lac si malul opus sa nu-ti fie in campul vizual…si asta pe o zi senina. Dupa ce afli cateva informatii legate de dimensiunile acestui lac, iti dai seama de ce nu observi celalalt mal: aprozimativ 150 km lungime si 55 km latime.

Ajunsi la portul din Puno, realizezi ca ai de a face cu o destinatie foarte populara pentru turisti si cred ca in sezonul aglomerat cam toate cele 50 de ambarcatiuni din port, special amenajate pentru turism, sunt folosite. Dupa o calatorie de 30 minute, ajungem la insulele plutitoare, care chiar sunt ceva inedit si ar fi pacat sa nu le vizitezi daca esti in aceasta zona. Aceste insule sunt facute de om, dintr-o planta inrudita cu stuful, pe nume totora, si pentru a nu se deplasa haotic sunt ancorate :) Ajunsi pe una dintre insule, ghidul impreuna ca un localnic al insulei iti explica tehnica utilizata in constructia lor si cateva detalii legate de modul lor de viata, care in ultmii zeci de ani este puternic influentat de turism…asa de mult incat la plecarea de pe insula pe langa cantecele traditionale, vei recunoaste si cateva strofe de hit-uri internationale in limba engleza.

Dupa despartirea in ritmuri muzicale, am urcat pe o barca traditionala ce duce a catamaran, confectionata si ea din totora, care ne-a dus catre o alta insula. A fost foarte placuta calatoria mai ales ca am prins un loc mai inedit in aceasta barca. Nici dupa 15 minute pe noua insula, a urmat o noua calatorie catre insula Amantani, unde am fost intampinati de cateva familii care pun la dispozitie camere pentru turisti. Totul este bine organizat si aceste gazduiri se fac cu randul in cadrul comunitatii si ei primesc banii mai tarziu de la agentii care sunt impozitati de catre statul peruan.

Noi am fost luati in primire de Javier care, alaturi de sotia lui Matilde, au o gospadarie mica si impreuna au grija de unicul lor copil, un baiat de 4 ani pe nume Clever. Ne-au oferit camera lor de oaspeti, una foarte simpla si fara electricitate, unde fiecare pat avea in dotare la baza unui picior un fel de olita, in cazul in care nu voiai sa te duci noaptea pana la wc-ul din afara curtii. Dupa ce ne-au oferit un pranz traditional si gustos, am fost dusi de gazda noastra la locul de intalnire stabilit de ghid, de unde am pornit catre cel ma inalt punct de pe insula, ocazie cu care Diana a profitat pe ultimele 300m de oferta unui localnic ce plimba turistii cu propriul cal :)

Odata reveniti in camera noastra am fost din nou chemati la masa, doar dupa 4h de la pranz si apoi pregatiti pentru o mica fiesta. Si cum anume am fost pregatiti!? Ni s-au dat sa imbracam haine traditionale, eu in poncho si Diana intr-o fusta rosie si camasa alba brodata cu flori, iar pe umeri o manta de culoare neagra. Nu pot spune ca pentru barbatii turisti poncho-ul reprezenta un atu vestimentar, insa fetele erau simpatice in noile costumatii.

Aceasta sedere la localnici a fost o experienta interesanta, insa am avut sentimentul ca ei sunt cam plictisiti de venirea turistilor pe insula, pentru care au pregatit acelasi program si nu pot spune ca Matilda a avut o atitudine prietenoasa fata de noi, ci mai mult am perceput ca fiind un fel de obligatie pentru ea sa ne aiba oaspeti…asadar ne doream sa plecam cat mai degraba de acolo.

Ajunsi de dimineata in port si imbarcati din nou in barca ce avea sa ne duca catre urmatoarea destinatie, insula Taquile, am realizat ca furtuna din acea noapte a starnit ceva valuri ce loveau barca mai mult din lateral, ceea ce provoca niste miscari datatoare de senzatii neplacute pentru unii mai sensibili. Ajunsi pe insula Tequila, am realizat din nou cat de mult difera in Peru constumele traditionale pe o distanta relativ scurta. Insa toate au ceva in comun, un cod din care se intelege daca acea persoana este singura sau implicata intr-o relatie sau casatorita. Cel mai des pentru acest cod este folosita palaria sau braul si in functie de model, culoare sau forma iti dai seama in ce situatie este.

Dupa alte 3 ore pe lac, de data asta un lac foarte calm, ne-am intors la Puno de unde maine ne vom porni spre Bolivia, prima oprire fiind tot pe lacul Titicaca in Copacabana, de unde ne vom imbarca spre Isla del Sol.

One thought on “Lacul Titicaca (altitudine 3800m)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload